Belang van kozijnkeuze

Keuzes maken is iets dat wij erg leuk vinden in onze vrije markt economie. Denk aan het schap met pindakaas, waar je nu niet meer alleen pindakaas hebt, maar ook pindakaas met stukjes, zonder stukjes, met sambal, chocolade korrels, chocopasta en tandpasta, zolang het maar verkoopt.
Met wonen is het net zo, wat je maar wil in je huis kan je zelf kiezen, van de voordeur tot het raamkozijn voor alles zijn duizenden opties. Kozijnen zijn nou niet echt dingen waar men aan denkt bij het maken van keuzes en voordeuren misschien ook niet, maar toch zijn ze erg belangrijk in je huis.

Materiaal en uitstraling

Denk aan de manier waarop je kozijnen naar buiten toe eruit zien. Zo zal het als je kunststof kozijnen kopen wilt heel anders eruit zien dan wanneer je een raamkozijn kopen wilt dat van hout is. Veelal vinden mensen hout er heel traditioneel uit zien. Dat is ook niet gek, want hout wordt al vele duizenden jaren gebruikt als materiaal om mee te bouwen. Al voordat er beschaving was in onze wereld waren de mensen bezig met hout bewerken en gebruiken in hun woon gedrag. Een lang gevierde traditie dus kun je wel stellen.

Isolatie en onderhoud

Die materialen hebben een paar belangrijke eisen. Die eisen zijn eigenlijk vooral dat ze goed kunnen isoleren en goed te onderhouden zijn. Goed isolatiemateriaal is het zeker allemaal wel, anders zou het waarschijnlijk niet eens aangeboden worden, maar qua onderhoud zijn er wel belangrijke verschillen. Hout is een veel onderhoudsgevoeliger materiaal dan kunststof en metaal. Indien goed geverfd isoleert het prima, maar als het niet geverfd wordt kan het gaan rotten, waardoor het niet meer isoleren zal. Kunststof daarentegen, is zo ontworpen dat het goed isoleren zal, maar ook nog eens goed te onderhouden zal blijven, evenals metaal.

Raamindeling

Maar ook de indeling van het raam is heel belangrijk. Dat is iets dat de gehele uitstraling van een ruimte kan bepalen, doordat de licht inval geheel anders is. Denk maar eens na, de meeste Nederlandse woonkamers van rijtjeshuizen hebben één groot raam aan de voorkant, die huizen zouden zowel van binnen als buiten heel anders ogen als er een scheiding zitten in het midden van het raam. De hele indeling van de ruimte wordt onder andere bepaald door hoe de ramen in het huis zitten en hoe die ramen ingedeeld zijn is daarin dus ook iets dat een belangrijke rol speelt.