Slaapmaskers roze

Het grote belang van slapen in het donker

Dat slapen in het donker een stuk makkelijker gaat, is voor veel mensen een feit. Maar waarom is dat zo en hoe belangrijk is het om te slapen in het donker? Het heeft alles te maken met het slaaphormoon Melatonine.

Slapen en melatonine

Het slaaphormoon melatonine komt vrij, zodra het donker wordt en is dus van grote invloed op uw dag- en nachtritme. Melatonine zorgt voor rust en een slaperig gevoel. Dit is essentieel om goed te kunnen slapen. Ook heeft het een herstellende werking op het lichaam. Tevens ondersteunt de stof het immuunsysteem, het hart- en bloedvatenstelsel en beschermt het tegen vrije radicalen. Ook werkt het ontspannend en heeft het een positief effect op ouderdomsverschijnselen. Al met al genoeg redenen dus om te zorgen voor een donkere slaapplek.

5 tips voor een optimale Melatonine aanmaak

Dim de lichten

Als u ’s avonds alvast de lichten dimt, zal het slaaphormoon eerder vrijkomen in uw lichaam en zult u sneller slaperig worden. Zolang de lichten branden krijgen de hersenen geen seintje dat het bedtijd wordt en zal slapen lastiger zijn.

Subtiel licht in de badkamer

Probeer twee uur voordat u naar bed gaat niets meer te drinken, om de kans uit bed te moeten midden in de nacht te verkleinen. Is naar de wc gaan midden in de nacht niet te vermijden, zorg dan voor een subtiel nachtlampje in de badkamer om te voorkomen dat u klaarwakker wordt van het felle badkamer licht en het moeilijk wordt verder te slapen.

Stel u bloot aan genoeg licht overdag

Zorg er voor dat u overdag genoeg dag- en buitenlicht krijgt. Het contrast tussen licht en donker zal zorgen voor een optimale melatonineproductie in de avond en het slapen bevorderen.

Vermijd elektrische apparatuur

Zelfs het kleinste licht, van bijvoorbeeld een wekker of telefoon, kan de slaap al verstoren. Draai uw wekker dus om en schakel de tv of dvd-speler uit. Verban uw mobiel uit de slaapkamer, ook i.v.m. eventuele stralingen die een onrustige slaap kunnen veroorzaken.

Verduister de slaapkamer

Zorg voor voldoende verduistering om zo licht buiten te houden en voor een donker slaapkamer te zorgen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door verduisterende gordijnen of rolluiken op te hangen. Mocht het onmogelijk of moeilijk zijn om voor voldoende verduistering te zorgen, dan kunt u ook een slaapmasker overwegen om zo blootstelling aan licht te voorkomen. Voor meer informatie over beter slapen met slaapmaskers, klik hier.