Blauwe plissés

Welk type plisségordijn kies je?

Je hebt verschillende opties bij plisségordijnen, je kunt zowel de kleur als de stof bepalen. Ook kun je kiezen uit het type plisségordijn : ‘standaard’ of de vrijhangende variant waarbij je de boven- en onderkant kan bedienen. Hieronder kunt informatie vinden over het type plissé dat bij u past.

type plisségordijn: Lichtdoorlatendheid

Allereerst is het belangrijk om te bepalen hoeveel licht er door de plissés heen mag komen. Zoek je plisségordijnen voor in de slaapkamer? Dan kun je beter kiezen voor een verduisterende stof zodat er geen licht wordt doorgelaten. Ben je op zoek naar plisségordijnen voor in de woonkamer of de keuken? Dan raden wij aan om een lichtdoorlatende of  transparante plissé te bestellen.
Lichtdoorlatende plisse

Een lichtdoorlatende plissé geeft veel licht in een kamer.

TYPE PLISSÉGORDIJN: Kleur

Plisségordijnen zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Een kleur heeft veel invloed op de sfeer in de ruimte. Een lichte kleur geeft bijvoorbeeld veel openheid en past bij bijna ieder interieur. Een warme kleur zoals een oranje- of roodtint, zal een warme gloed geven in een ruimte. Een wat koudere kleur zoals lichtblauw of grijs geeft een hele andere sfeer. Dit kan echter wel heel goed passen bij een strakke inrichting.
Oranje plisségordijn

Een oranje plisségordijn geeft veel warmte in je kamer

TYPE PLISSÉGORDIJN: Standaard of vrijhangend?

Het standaard model sluit van boven naar beneden. Veel mensen vinden het echter prettig om de lichtinval zowel aan de boven- als aan de onderkant van het raam te kunnen regelen. In dat geval kies je voor een vrijhangend plisségordijn. Je kunt deze variant bijvoorbeeld ook in zijn geheel naar onderen trekken zodat het alleen de onderkant van het raam bedekt. Bovendien kunt u ervoor kiezen om het gordijn alleen in het midden van het raam te laten hangen, zie onderstaande afbeelding. Voor deze laatste optie is het wel een vereiste om voor zijgeleiding te kiezen. Door middel van staaldraad wordt het gordijn dan strak gespannen.
Vrijhangend plisségordijn

Dit is een voorbeeld van een plisségordijn met de functie top-down en bottum-up.

TYPE PLISSÉGORDIJN: Koord, ketting of handgrepen?

De meest gebruikte bediening is het trekkoord. Daarnaast is er de mogelijkheid om voor een ketting te kiezen. Veel verschil ten opzichte van een koord is er niet. Vaak gaat het om een kwestie van persoonlijke smaak. Tot slot zijn er de handgrepen. Deze zijn met name aan te raden voor draai/kiepramen en dakramen, maar kunnen ook goed bij een recht raam.
Plisse met handgreep

Plisségordijn die bediend wordt met een handgreep.

Kleurstalen

Veel mensen vinden het lastig om een keuze te maken zonder de producten echt gezien te hebben. Voor het maken van een keuze in stof en materiaal raad ik aan om gebruik te maken van kleurstalen. Op deze manier weet je precies wat je in huis haalt!